Archiwum aktualności

Archiwum aktualności

2024

  • 28.06.2010

    Prezes ESKIMOS S.A. dla portalu spożywczego

    Rozmawiamy z kilkoma zakładami przetwórczymi na temat przejęcia, na razie jest za wcześnie, żeby mówić o konkretach, bo jesteśmy na początku negocjacji. Transakcję kupna jednego z zakładów chcielibyśmy sfinalizować jeszcze w tym roku – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Stanisław Sulima, prezes firmy Eskimos.

    Spółka zajmująca się produkcją i sprzedażą mrożonych owoców i warzyw na zlecenie klientów branżowych, planuje debiut na NewConnect, bada również nasz rynek pod kątem przejęć.

    – Myślimy o przejęciach zakładów przetwórczych, które mają dostęp do innej bazy surowcowej, co pozwoli zwiększyć wolumen i asortyment produkcji i sprzedaży. Prawdziwe zagłębie surowcowe warzyw i owoców znajduje się w okolicy Sandomierza, Grójca oraz na Lubelszczyźnie – mówi Stanisław Sulima.

    Firmy z którymi rozmawia Eskimos mają podobny profil działalności do niego.

    – Nie rozważamy budowy nowego zakładu produkcyjnego od podstaw, planujemy przejąć działający już zakład zajmujący się przetwórstwem owocowo-warzywnym, który posiada wolne moce produkcyjne oraz dostęp do uzupełniąjącej bazy surowcowej z obszaru Polski centralnej. Rynek mrożonek w Polsce jest bardzo rozdrobniony, dlatego nie widzę miejsca dla kolejnej marki – mówi prezes.

    Z zakładu firmy Eskimos w Sokółce wychodzi 7,5 tys. ton mrożonek rocznie. Firma sprzedaje łącznie ponad 12 tys. ton mrożonek rocznie, bo część produkcji zleca na zewnątrz.

    – Zakład, który chcemy przejąć, ma moce produkcyjne porównywalne do naszych, co pozwoli nam po przejęciu podwoić wielkość produkcji – mówi Stanisław Sulima.

    Przejęcia Eskimos sfinansuje z pieniędzy pozyskanych z rynku, kredytu i własnego kapitału.

    W ciągu ostatnich pięciu lat zarząd firmy Eskimos zainwestował w zakład w Sokółce około 20 mln zł.

    – Unowocześniliśmy go, dostosowaliśmy do standardów wymaganych w naszej branży. Jednak dalsza jego rozbudowa nie ma sensu ze względu na brak dostępu do bazy surowcowej. Warunki klimatyczne i glebowe panujące na terenie, na którym obecnie działamy, ograniczają możliwość zwiększenia dostaw – mówi Stanisław Sulima.

    Magdalena Brzózka, portalspozywczy.pl

Raporty

14-11-2024

Kontakt

tel./fax:

+48 22 754 36 01
+48 22 754 36 02

Email:

biuro@eskimossa.pl